Elm adamları 100 yaşdan yuxarı insanların qidalanma vərdişlərini araşdıraraq uzun və sağlam həyatın sirrini araşdırıblar. Araşdırmalar göstərib ki, bu insanlar dörd ümumi qida qəbul edirlər.
Yaşı 100-dən yuxarı olan insanların qidalanma vərdişləri araşdırılıb və dörd ümumi qida seçilib. Bu qidalar uzun və sağlam həyatın sirlərini özündə saxlayır.
Lobya, şirin kartof, zeytun yağı və qaragilə kimi qidalar qocalmanı gecikdirən və bədən sağlamlığını qoruyan əsas qida maddələri kimi diqqəti cəlb edir.
Avropa Qida Təhlükəsizliyi Təşkilatı və MDPI tərəfindən nəşr olunan araşdırmaya görə, 100 yaşdan yuxarı insanların sağlam və uzun ömür sürməsinə kömək edən 4 qida müəyyən edilib.
Fasulye: Xüsusilə Aralıq dənizi və Okinava diyetlərində tez-tez istehlak edilən lobya, yüksək lif və bitki mənşəli protein tərkibi ilə diqqət çəkir. Fasulye ürək sağlamlığını dəstəkləyir, bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırır və aşağı kalorili protein mənbəyi kimi uzunömürlülüklə əlaqələndirilir.
Şirin Kartof: Yaponiyanın Okinava şəhərində uzunömürlü insanların pəhrizində əsas qida olan şirin kartof aşağı glisemik indeksi, yüksək antioksidant tərkibi və beta-karotin zənginliyi ilə tanınır. Bu qida toxunulmazlığı dəstəkləyir və xroniki xəstəliklərin riskini azaldır.
Zeytun yağı: Xüsusilə Aralıq dənizi pəhrizi ilə eyniləşdirilən zeytun yağı sağlam yağlarla zəngindir və ürək xəstəliklərinin qarşısını alır. Araşdırmalar zeytun yağının iltihab əleyhinə təsirə malik olduğunu və beyin sağlamlığını dəstəklədiyini göstərib.
Qaragilə: Yüksək antioksidant tərkibi ilə tanınan qaragilə, qocalma əleyhinə xüsusiyyətləri və hüceyrə zədələnməsini bərpa edən təsirləri ilə uzun ömrün bir parçası olduğu göstərilir. Qaragilə istehlakının xüsusilə beyin sağlamlığına müsbət təsirləri aşkar edilmişdir.
Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az