Palma yağı uzun müddətdir ki, mübahisələrin mərkəzindədir. Ancaq elmi araşdırmalar bu təbii yağın əvvəllər inanıldığından daha çox faydası olduğunu ortaya qoyur.
Turkustan.az xəbər verir ki, palma yağı haqqında elmi əsaslandırılmış faktlar və bilməli olduğunuz 10 vacib sağlamlıq faydası bunlardır:
1. Pis xolesterini artırmır, yaxşı xolesterini artırır
Bəzi mənbələr palma yağını xolesterolu artıran bir yağ kimi təqdim etsə də, bu iddia doğru deyil. Tədqiqatlar göstərir ki, palma yağı qanda yaxşı xolesterinin (HDL) səviyyəsini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Bu tip xolesterol damarları qoruyan və bədəndən pis xolesterolu çıxaran faydalı bir molekuldur. Palma yağı istehlakı isə ümumi pis xolesterola (LDL) məhdud təsir göstərir.
2. Ürək üçün faydalı yağdır
Palma yağı maye şəklində ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərmir. Elmi tədqiqatlar göstərdi ki, bu yağ qan dəyərlərini əhəmiyyətli dərəcədə dəyişdirmir. Bundan əlavə, qan laxtalanmasını tetikleyen markerləri artırmasa da, ürək üçün faydalı birləşmələrin səviyyəsini artıraraq qan dövranı sistemini dəstəkləyir.
3. Uzun müddət tox qalmağınıza kömək edir
Palma yağı yeməkdən sonra toxluq hissini artıran təbii hormonun ifrazını dəstəkləyir. Bu, insanların yeməkdən sonra daha uzun müddət toxluq hiss etməsinə kömək edir. Tədqiqatlar göstərir ki, bu təsir xüsusilə yeməkdən sonra aclıq hissini azaldır və lazımsız qəlyanaltıların qarşısını ala bilər.
4. E vitamini ilə zəngindir və dərini qidalandırır
Palma yağı güclü E vitamini birləşməsini ehtiva edir. Bu maddə bədəndəki hüceyrələri qoruyur, dəri sağlamlığını dəstəkləyir və yaşlanma əlamətləri ilə mübarizə aparır. Buna görə də palma yağı bir çox kosmetikanın əsas tərkib hissəsidir.
Xüsusən də palma yağında tokotrienol adlanan xüsusi növ E vitamini var. Tokotrienollar güclü antioksidantlardır. Bu tokotrienollar bədəni yaşlanma və xroniki xəstəliklərə kömək edən amillər olan iltihab və sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qorumağa kömək edə bilər. Həmçinin tokotrienolların pis xolesterini aşağı salmağa, diabeti idarə etməyə və hətta beyni Alzheimer kimi xəstəliklərdən qorumağa kömək edə biləcəyi də irəli sürülür.
5. A vitamini çatışmazlığına qarşı təsirlidir
Qırmızı palma yağı A vitamininin (karotenoidlərin) ən zəngin mənbələrindən biridir. Xüsusilə böyüyən uşaqlarda və hamilə qadınlarda gecə korluğu və anemiya kimi A vitamini çatışmazlığı ilə bağlı problemlərin aradan qaldırılmasında mühüm rol oynayır.
6. Xərçənglə mübarizədə potensial dəstək təklif edə bilər
Xurma yağında olan xüsusi qidalar bədəni zərərli maddələrdən qoruyan güclü təsirlərə malikdir. Tədqiqatlar göstərib ki, bu maddələr immunitet sistemini gücləndirə və orqanizmdəki hüceyrələri zədələyən stressi azalda bilər. Bu, bədənin xərçəng kimi xəstəliklərə qarşı daha yaxşı qorunmasına kömək edə bilər.
7. Beyin sağlamlığını dəstəkləyir
Xurma yağında olan bəzi xüsusi maddələr bədənin ən həssas iki orqanı olan beyin və qaraciyəri qorumağa kömək edir. Bu maddələr bədən tərəfindən asanlıqla əmilir və hüceyrələri zərərli təsirlərdən qoruyur. Xüsusi üsullarla emal edildikdə, bu qoruyucu təsirlər daha da güclənir.
8. Orqanizmdə iltihabla mübarizə aparır
Heyvan modellərində aparılan tədqiqatlar göstərir ki, palma yağı birgə iltihabı azaldır və astma kimi xroniki iltihablı xəstəliklərdə təsirli ola bilər. İltihabı azaltmaqla, daha balanslı bir immunitet reaksiyasını təşviq edir.
9. Qanın laxtalanmasının qarşısını ala bilər
Palma yağı qan laxtalanmasına səbəb olan bəzi maddələrin səviyyəsini artırmır. Əksinə, qan dövranını yaxşılaşdıran və sağlam damar funksiyasını dəstəkləyən maddələrin səviyyəsini artırdığı müşahidə edilmişdir. Bu ürək-damar sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
10. Bişirmək üçün uyğundur
Palma yağı yüksək tüstülənmə nöqtəsinə malikdir, bu da onu istiliyə yüksək dərəcədə davamlı edir və yemək zamanı qida dəyərini saxlayır. Uzunmüddətli istifadəsi ilə belə zəhərli olmur və toksikoloji tədqiqatlar onun insan sağlamlığı üçün təhlükəsizliyini təsdiqləyib.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az