Qaraciyərin sağlamlığı üçün qida rasionunuza qiymətli mikroelementlərlə zəngin qidaların daxil edilməsi vacibdir.
Turkustan.az xəbər verir ki, türkiyəli mütəxəssis Onur Yaprak qaraciyərin bərpasına kömək edən məhsulların adını çəkib.
Onun sözlərinə görə, pis qidalanma və vərdişlər səbəbindən orqanizmdəki amin turşusunun səviyyəsi əhəmiyyətli dərəcədə azalır və bu, detoksifikasiya prosesinin pisləşməsinə səbəb olur. Buna görə də, qaraciyərdə istehsal olunan glutatyonun düzgün səviyyələrini qorumaq çox vacibdir.
Onur Yaprak deyir ki, müəyyən qidaları qəbul etməklə bu amin turşusunun səviyyəsini artıra bilərsiniz. Xüsusilə, kifayət qədər C vitamini, kükürd, sistein və selen istehlak etməlisiniz. Bolqar bibəri, kivi, çiyələk və sitrus meyvələri bu cür məhsulların kiçik siyahısıdır.
Bundan əlavə, balıq, qırmızı və toyuq əti, kələm və gül kələm, brokoli, soğan və sarımsaqdan bu siyahıya əlavə edilə bilər. Selenium almaq üçün isə tuna, sardina və qızılbalıq, göbələk, pendir, qaraciyər, buğda və günəbaxan tumları yemək lazımdır.
Mütəxəssis qeyd edir ki, sarıkök də laqeyd yanaşmayın. Bu məhsul qurudulmuş ədviyyat kimi satılır və tərkibində glutatyon mənbəyi olan curcumin var.
Ancaq qaraciyər problemləri üçün bir insanın özünə verə biləcəyi ən düzgün kömək düzgün bəslənmə və pis vərdişlərdən imtina etməkdir.
(lent.az)