Mütəxəssislərdən ultra işlənmiş qida xəbərdarlığı: Uşaqlarda diabet təhlükəsi...


Narahatedici bir araşdırma, ultra emal olunmuş qidalarla (UPF) qidalanan uşaqların üç yaşından etibarən ürək sağlamlığının və diabet risk faktorlarının erkən əlamətlərini göstərdiyini aşkar edib.

UPFs, adətən yüksək şəkər, duz, yağ və konservantlar və emulqatorlar kimi sənaye qida əlavələri olan qidalar uzun müddət böyüklərdə sağlamlıq problemləri ilə əlaqələndirilmişdir.

Turkustan.az xəbər verir ki, ancaq yeni araşdırmalar göstərir ki, bu gün qidalanmanın əsasını təşkil edən bu qidalara görə uşaqlar da risk altındadır.

İspan mütəxəssisləri 3-6 yaş arası təxminən 1500 uşağın sağlamlıq göstəricilərini müqayisə etdilər və onların pəhrizinin nə qədər UPF-dən ibarət olduğunu izlədilər.

Onlar ən çox UPF yeyən uşaqların bədən kütləsi indeksinin (BMI) daha yüksək olduğunu, daha böyük bel çevrələrinin, daha yüksək yağ səviyyələrinin və daha yüksək qan şəkəri skorlarının ən az istehlak edənlərə nisbətən daha yüksək olduğunu tapdılar.

Bu ölçmələrin dördü də əsasən orta yaşlı yetkinləri təsir edən və infarkt, insult və korluq riskini artıran qan şəkəri xəstəliyi olan tip 2 diabet üçün risk faktorlarıdır.

Jama Network Open jurnalında öz tapıntılarını dərc edən tədqiqatçılar, həmçinin çoxlu UPF istehlak edən uşaqlarda HDL xolesterinin səviyyəsinin təzə qidalar yeyənlərə nisbətən daha aşağı olduğunu aşkar etdilər.

HDL yaxşı xolesterol kimi də tanınır, çünki ürək sağlamlığını qorumağa kömək etdiyi bilinir. Aşağı səviyyələr koroner ürək xəstəliyinin inkişafı ilə əlaqələndirilir.

Tədqiqatçılar əlavə etdilər ki, onların tədqiqatı müşahidə xarakteri daşıyır, yəni müşahidə edilən dəyişiklikləri həddindən artıq işlənmiş qida istehlakı ilə birbaşa əlaqələndirə bilməzlər, lakin bu, inandırıcıdır.

Tədqiqatçıların araşdırdıqları başqa bir şey də uşaqların analarının necə fərqləndiyi idi.

Onlar daha çox UPF yeyən uşaqların analarının ümumiyyətlə daha gənc olduğunu, daha yüksək BKİ-yə malik olduqlarını və təhsil və məşğulluq səviyyəsinin aşağı olduğunu aşkar etdilər.

Mütəxəssislər araşdırmalarını "UPF-lərin işlənməmiş və ya minimal işlənmiş qidalarla əvəzlənməsini təşviq etmək üçün ictimai səhiyyə təşəbbüslərinə" çağıraraq yekunlaşdırdılar.

Britaniya Pəhriz Dərnəyinin sözçüsü və dietoloq Dr. “Məlumatlara daha yaxından nəzər saldıqda, biz görürük ki, ən çox UPF qəbul edən uşaqlar tərəvəz, meyvə, qoz-fındıq, toxum, paxlalılar, bütün qidalar və s. kimi daha az sağlam qidalar yeməyə meyllidirlər. Bunun əvəzinə daha çox işlənmiş ət, konfet və şirniyyat istehlak edirlər.

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ