Limonlar tərkibində çoxlu qida maddələri, xüsusilə C vitamini və lif ehtiva edir. Bu maddələr sağlamlıq üçün bir sıra faydalar verir və qidalanma ilə bağlı məqsədlərə çatmağa kömək edə bilər.
Turkustan.az xəbər verir ki, Verywellhealth.com portalı limonu hər gün yeməyin orqanizmdə hansı dəyişikliklərə səbəb olduğunu və kimlər üçün bunun əks göstərişli ola biləcəyini izah edib.
Limon immun sistemini gücləndirir
Limonlar sitrus meyvələri kimi C vitamini və fol turşusunun yaxşı mənbəyidir. Bu maddələr immun sistemini gücləndirmə qabiliyyəti ilə tanınır. Sitrus meyvələrində olan qida maddələri immun sistemini aşağıdakı yollarla dəstəkləyir:
– oksidləşdirici stresə nəzarət;
– iltihabın azalması;
– immun cavabın dəstəklənməsi.
İnsult riskini azaldır
Araşdırmalar göstərib ki, sitrus meyvələrindəki flavonoidlər qadınlarda işemik insult riskini azalda bilər. Digər tədqiqatda isə flavonoid istehlakı daha yüksək olan insanlarda ürək çatışmazlığı, işemik ürək xəstəliyi və insult hallarının daha az rast gəlindiyi müəyyən edilib.
Qan təzyiqini aşağı salır
Tədqiqatlar limonlardakı flavonoidlərin və limon qabığından alınan sulu ekstraktın qan təzyiqini azaltmağa kömək edə biləcəyini göstərib. Flavonoidlər bağırsaq mikrobiotası ilə qarşılıqlı təsir göstərərək metabolizə olunur və ürəyi qoruyur. Məlumata görə, flavonoidlərlə zəngin qidaların qəbulu sistolik qan təzyiqinin təxminən 15 faizi ilə əlaqələndirilir.
Dəmirin mənimsənilməsini artırır
Limonlar dəmirin bioloji əlçatanlığını (orqanizmdə mövcud olan miqdarı) və mənimsənilmə səviyyəsini artıra bilər. Bu, sitrus meyvələrində C vitamininin yüksək olması ilə bağlıdır.
Bir araşdırmada gənc qadınlarda dəmir səviyyəsinin yaxşılaşdırılması üçün dəmir və C vitamininin ayrı-ayrılıqda qəbulunun effektivliyi qiymətləndirilib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, C vitamini ayrıca qəbul edildikdə belə, dəmirin mənimsənilməsini artırır.
Dərinin sağlam görünüşünü dəstəkləyir
Sitrus şirəsi qocalma əlamətlərinin qarşısını almağa və ya onları azaltmağa kömək edə bilər. Araşdırmalar sitrus şirəsinin dəriyə aşağıdakı təsirlərini göstərib:
– hüceyrə zədələnməsini azaldır;
– dərinin qalınlığını azaldır;
– qırışların yaranmasını zəiflədir;
– kollagen miqdarını artırır.
Astmanın qarşısının alınmasına kömək edir
Sitrus meyvələrinin istehlakı astma riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Müəyyən edilib ki, meyvə və tərəvəzlərin gündəlik qəbulu astma və xırıltılı tənəffüs tutmalarının ehtimalını azaldır.
Çəkinin azalmasına kömək edir
Limonlar toxluq hissini daha tez yarada bilər. Randomizə olunmuş bir araşdırmada çörəyin su, çay və ya limon şirəsi ilə qəbulundan sonra qlisemik reaksiya (karbohidratların qanda şəkər səviyyəsinə təsiri) və iştah hissi qiymətləndirilib. Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, limon şirəsi mədə şirəsinin ifrazını 1,5 dəfə artırıb.
Limonlardan kimlər uzaq durmalıdır?
Əksər insanlar limonu yeməyi və ya onu hər gün suya əlavə etməyi təhlükəsiz şəkildə edə bilər. Lakin burada da ölçü vacibdir. Aşağıdakı hallarda limon istehlakından çəkinmək və ya ehtiyatlı olmaq tövsiyə olunur:
– qastroezofageal reflüks xəstəliyi (GERX): sitrus meyvələri simptomları ağırlaşdıra bilər;
– limona və ya sitrus meyvələrinə allergiya: limon və tərkibində limon olan məhsullardan uzaq durmaq lazımdır;
– ağız boşluğunda yaralar: turşular yaraları gücləndirə və dişlərə mənfi təsir göstərə bilər. /Qaynarinfo/