Balıq yeməyin insan sağlamlığına nə kimi faydaları var? – Araşdırma


Balıq çoxlu sağlamlıq faydaları təklif edən yüksək qidalı bir qidadır. Əsas qida maddələri, vitaminlər və minerallarla zəngin, o cümlədən pəhrizinizdə balıq ümumi sağlamlığınızı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər. Biz sizin üçün balıq istehlakının ürək sağlamlığı, beyin funksiyası və ümumi rifah üçün faydalarını sadaladıq.

Pəhrizinizə balıqların daxil edilməsi ürək və beyin sağlamlığının yaxşılaşdırılmasından ümumi rifahın və dəri sağlamlığının artırılmasına qədər çoxsaylı sağlamlıq faydaları təklif edir.

Əsas qida maddələri və omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan balıq balanslaşdırılmış pəhrizə ləzzətli və çox yönlü əlavə edir.

Balıq istehlakının faydalarını anlamaq və mənimsəməklə, daha sağlam həyat tərzinə doğru əhəmiyyətli bir addım ata bilərsiniz.

Balığın ürək sağlamlığı üçün faydalı olmasının əsas səbəblərindən biri də tərkibindəki omeqa-3 yağ turşularının yüksək olmasıdır. Bu əsas yağlar iltihabı azaltmağa, qan təzyiqini aşağı salmağa və ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir. Daimi balıq istehlakı trigliseridləri azalda və HDL (yaxşı) xolesterol səviyyəsini artıra bilər.

Araşdırmalar göstərib ki, müntəzəm olaraq balıq yeyən insanların infarkt, insult və ürək xəstəlikləri riski daha azdır. Balıqdakı omeqa-3 yağ turşuları qan damarlarının sağlamlığını qoruyur, tıxanmaların qarşısını alır və daha yaxşı qan dövranını təşviq edir.

Balıq beyin funksiyasını artırır və koqnitiv sağlamlığı dəstəkləyir. Omeqa-3 yağ turşuları, xüsusilə DHA (dokosaheksaenoik turşu) beyin inkişafı və funksiyası üçün çox vacibdir. Daimi balıq istehlakı yaddaşın yaxşılaşması, idrak qabiliyyətlərinin kəskinləşməsi və yaşlandıqca koqnitiv geriləmə riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.

Balıq istehlakı həmçinin Alzheimer xəstəliyi və demans kimi nevroloji xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edə bilər. Omeqa-3 yağ turşularının antiinflamatuar xüsusiyyətləri beyin hüceyrələrinin qorunmasında və sağlam beyin funksiyasının qorunmasında rol oynayır.

Balıq vitamin D, vitamin B2 (riboflavin), kalsium, fosfor, dəmir, sink, yod, maqnezium və kalium kimi vacib vitamin və mineralların zəngin mənbəyidir. Bu qidalar sümük sağlamlığı, immunitet funksiyası və enerji istehsalı da daxil olmaqla müxtəlif bədən funksiyaları üçün həyati əhəmiyyət kəsb edir.

Balıq yüksək keyfiyyətli zülal mənbəyidir, əzələlərin böyüməsi, bərpası və ümumi bədən funksiyası üçün vacibdir. Digər zülal mənbələrindən fərqli olaraq, balıqda doymuş yağ azdır, bu da onu qırmızı ətə daha sağlam alternativ edir.

Balıqdakı omeqa-3 yağ turşuları göz sağlamlığının qorunmasında faydalıdır. Xüsusilə, DHA torlu qişanın əsas struktur komponentidir. Daimi balıq istehlakı görmə pozğunluğu və korluğun əsas səbəbi olan makula degenerasiyasının qarşısını almağa kömək edə bilər.

Balıq istehlakı da quru göz sindromu riskinin azalması ilə əlaqələndirilir. Omeqa-3 yağ turşuları göz yaşı vəzilərinin sağlamlığını qorumağa və gözyaşı istehsalını artırmağa kömək edir, quru göz simptomlarını azaldır.

Balıq yemək əhvalınıza və psixi sağlamlığınıza müsbət təsir göstərə bilər. Omeqa-3 yağ turşuları depressiya və narahatlıq əlamətlərini azaltmaqda rol oynayır. Daimi balıq istehlakı əhval pozğunluğu riskinin azalması və emosional rifahın artması ilə əlaqələndirilir.

Balıq aşağı kalorili, yüksək proteinli qidadır və çəki idarə etməyə kömək edə bilər. Pəhrizinizə balıq daxil etmək toxluq hissini artıra və ümumi kalori qəbulunu azalda bilər, arıqlamağa və saxlamağa kömək edə bilər.

Balıqdakı omeqa-3 yağ turşularının antiinflamatuar xüsusiyyətləri dəri sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Daimi balıq istehlakı ekzema və sedef kimi iltihablı dəri xəstəliklərinin simptomlarını azalda bilər.

Balıq həm də dərinin elastikliyini və gücünü qorumağa kömək edən kollagenlə zəngindir. Daimi balıq istehlakı daha sağlam, gənc görünən dəri ilə nəticələnə bilər.

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ