Mütəxəssislər xəbərdarlıq etdi: Ölümcül ət yeyən bakteriyalar ən yüksək səviyyədədir


Yaponiyada səlahiyyətlilər, "ət yeyən" bakteriyaların yaratdığı və potensial ölümcül hesab edilən streptokok zəhərli şok sindromu (STSS) hallarının sayının indiyə qədər ən yüksək səviyyəyə çatdığını bildirərək, ehtiyat tədbirləri ilə bağlı xəbərdarlıq edib.

Turkustan.az xəbər verir ki, Milli Yoluxucu Xəstəliklər İnstitutunun (NIID) verdiyi açıqlamada, bu ilin iyun ayının əvvəlinə ölkədə STSS hadisələrinin sayının 977-yə çatdığı bildirilib. Bildirilib ki, 2023-cü ilin eyni dövründə 941 hadisə qeydə alınıb və bununla da qeydlərin aparılmağa başlandığı 1999-cu ildən bu günə qədər bu halların sayı “rekord səviyyəyə” çatıb.

Bildirilib ki, xəstəlik “streptococcus pyogenes” bakteriyası tərəfindən törədilir və tez-tez boğaz ağrısı ilə müşayiət olunur və sonradan əzaların nekrozu və çoxlu orqan çatışmazlığına səbəb ola bilər.

Bildirilib ki, daha çox ölümcül və yoluxucu bakteriya növlərinin səbəb olduğu infeksiya halları xüsusilə paytaxt Tokioda yerləşən Kanto bölgəsində getdikcə artır.

Bildirilib ki, COVID-19 tədbirlərinin yumşaldıldığı 2023-cü ilin yazından bu yana yoluxma hallarının sayının artması ilə bağlı narahatlıq var.

Səhiyyə, Əmək və Rifah Naziri Takemi Keizo, NIID-in bəyanatı ilə əlaqədar jurnalistlərə verdiyi açıqlamada, əsas infeksiya tədbirlərinin həyata keçirilməsinin vacibliyinə işarə edərək, "İnfeksiya tendensiyalarını izləməyə davam etməyin lazım olduğuna inanırıq" dedi.

Tokio Qadın Tibb Universitetindən Yoluxucu Xəstəliklər Mütəxəssisi Prof. Dr. Kikuçi Ken həmçinin bildirib ki, ayaq yaraları streptokok bakterial infeksiyasına xüsusilə həssasdır. Blister və ayaq kimi kiçik yaraları bakteriyalar üçün mümkün giriş nöqtələri olaraq izah edən Kikuçi, yaşlı xəstələrdə infeksiyadan ölümə qədər olan müddətin 48 saat ola biləcəyinə diqqət çəkib.

Deliryumla müşayiət olunan yüksək hərarətin və yaraların sürətlə şişməsinin təhlükəli əlamətlər olduğunu bildirən Kikuçi, belə bir vəziyyətdə dərhal həkimə müraciət edilməsi lazım olduğunu vurğuladı. Kikuçi, "Xəstə səhər saatlarında ayağında şişlik fərq edən kimi, günortaya doğru dizinə qədər genişlənə və 48 saat ərzində ölə bilər" dedi.

Mie Milli Xəstəxanasının prezidenti Taniguchi Kiyosu may ayında verdiyi açıqlamada sözügedən bakteriyaların bədənə daxil olmasının dramatik nəticələrə səbəb ola biləcəyini ifadə edərək, yaraların dezinfeksiya edilməsinə və əl yuma tədbirlərinin artırılmasına çağırıb.

Əsasən 30 yaşdan yuxarı insanlarda rast gəlinən ət yeyən bakteriyaların yaratdığı STSS "potensial ölümcül" olaraq xarakterizə edilir.

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ