DİQQƏT! Bu məhsulları istehlak edənlər vaxtından əvvəl ölüm riski ilə üzləşirlər


'American Journal of Preventive Medicine' jurnalında dərc edilən hərtərəfli araşdırmaya görə, həddindən artıq işlənmiş qidaların çox istehlakı vaxtından əvvəl ölüm riskini artıra bilər.

Turkustan.az xəbər verir ki,Tədqiqat Avstraliya, Braziliya, Kanada, Çili, Kolumbiya, Meksika, Böyük Britaniya və ABŞ-da fərdlərdə qidalanma vərdişləri ilə ölüm nisbətləri arasındakı əlaqəni araşdırır.

Qazlı içkilər, dondurma, dənli bitkilər, emal olunmuş ət məhsulları və peçenye kimi tez-tez istehlak edilən məhsullar görünüş, dad və tekstura baxımından cazibədar etmək üçün rəngləndirici, şirinləşdirici və kimyəvi əlavələrlə işlənir. Xüsusilə ABŞ və Böyük Britaniya kimi ölkələrdə bu növ qidalar kalori qəbulumuzun yarısından çoxunu təşkil edir.

Tədqiqatçılar qeyd edirlər ki, bu ölkələrdə vaxtından əvvəl ölümlərin təxminən 14 faizi ultra emal olunmuş qidalarla əlaqələndirilə bilər. Əksinə emal olunmuş qida istehlakının aşağı olduğu Kolumbiya və Braziliya kimi ölkələrdə bu nisbət 4 faiz ətrafında qalır.

Lakin araşdırmada istifadə edilən modelləşdirmə üsulu bəzi mübahisələrə səbəb olub. Tətbiqi statistika üzrə əməkdar professor Kevin Makkonvey bildirib ki, tədqiqat bir çox riyazi fərziyyələrə əsaslanır və buna görə də nəticələrə ehtiyatla yanaşmaq lazımdır. McConway həmçinin vurğuladı ki, həddindən artıq işlənmiş qidaların sağlamlığa necə təsir etdiyi hələ tam aydın deyil, buna görə də birbaşa səbəb-nəticə əlaqəsi qurmaq çətindir.

Yenə də tədqiqat qida seçimlərinin sağlamlığa potensial uzunmüddətli təsirlərini vurğulayır və xüsusilə emal olunmuş məhsulların yüksək istehlakının ümumi olduğu ölkələrdə ictimai səhiyyə siyasətlərinə yenidən baxılmasını tələb edir.

Aytən Yaşar/ Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ