ARAŞDIRMA: Dünyada israf edilən yeməklər az qidalanan insan üçün kifayətdir


Dünyada istehsal olunan və heç vaxt yeyilməmiş qidalar 2 milyard insana kifayət etsə də, pis qidalanan insanların sayından iki dəfə çox olsa da, ekspertlər israfçılığın qarşısının alınmasının əhəmiyyətinin hələ də başa düşülmədiyinə diqqət çəkirlər.

Dünyanın ən böyük qida, içki, xidmət və təşkilat təşkilatlarından biri olan Compass Group tərəfindən 2017-ci ildə istifadəyə verilmişdir.yeməkTullantıların dayandırılması günü qlobal qida itkisi və israfına diqqət çəkmək və məlumatlılığı artırmaq üçün qeyd olunur.

Turkustan.az xəbər verir ki, Birləşmiş MillətlərƏtraf Mühit Proqramına (UNEP) görə, qidanın yüzdə 17-si evlərdə və evlərdə istehlak edilirpərakəndəsatışa sərf olunur.

Ümumdünya Ərzaq Proqramı (WFP) tərəfindən hazırlanan araşdırmaya görə, hər il insan istehlakı üçün istehsal olunan qidanın təxminən üçdə biri istehlak edilməzdən əvvəl israf edilir və ya itirilir.

Qida istehsalındakı çatışmazlıq qlobal aclıq böhranına səbəb olmur, əksinə, hazırda dünyada hər bir fərd üçün kifayət qədər qida istehsal olunur; Buna baxmayaraq, dünyanın hər yerində insanlar aclıqla mübarizə apararkən, bir çox zəngin ölkələrdə israfçılıq mətbəxdən başlayır və yeməklərin çoxu yeyilmədən atılır.

Qida tullantıları inkişaf etməkdə olan ölkələrdə də məhsul yığımı zamanı baş verir.

Aclıq böhranının əsas səbəblərindən biri olan ərzaq itkisi həm də qida istehsalı üçün istifadə olunan torpaq, su və tullantıların itirilməsidir.

Ümumdünya Ərzaq Proqramının araşdırmasına görə, qlobal miqyasda istehsal edilən, lakin yeyilmədən atılan qida 2 milyard insana bəs edir və bu rəqəm qida çatışmazlığından əziyyət çəkən insanların sayından iki dəfə çoxdur.

Zəngin ölkələrdəki istehlakçılar hər il Sahara-altı Afrikanın xalis qida istehsalı qədər ərzaq israfçılığına səbəb olurlar.

Birləşmiş Millətlər Təşkilatının (BMT) Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) hesabatında deyilir ki, dünyada ərzaq məhsullarının təxminən 13 faizi məhsul yığımından pərakəndə satışa qədər tədarük zəncirinin müxtəlif mərhələlərində itirilir.

Hesabatda dünyada 3,1 milyard insanın sağlam qidalanma imkanı olmadığı və itirilmiş və israf edilmiş qidanın hər il təxminən 1,26 milyard insanın sağlam qidalanması üçün kifayət edəcəyi təxmin edilir.

Dünya Resursları İnstitutunun (WRI) Ərzaq Zərərləri və Tullantıları üzrə direktoru Liz Qudvin AA müxbirinə dünya üzrə tullantılarla bağlı qiymətləndirmələr edib.

Qudvin bəyan edib ki, istehsal olunan qidanın təxminən üçdə biri itirilir və ya israf edilir və bu, qlobal iqtisadiyyata hər il təxminən 1 trilyon dollara başa gəlir.

Qida tullantılarının ətraf mühitə təsirinə toxunan Qudvin bildirib ki, qida itkisi və israfı qlobal xarakter daşıyıristixana qazıEmissiyaların təxminən 8-10 faizini təşkil etdiyini bildirərək,çinliölçüsündə bir sahəyə uyğun olduğunu söylədi.

Qida itkisinin kənd təsərrüfatında istifadə edilən suyun dörddə birinin boş yerə getməsinə səbəb olduğunu bildirən Qudvin, tullantıların da biomüxtəlifliyin itməsinə səbəb olduğu məlumatını paylaşdı.

Mövcud qida sisteminin davamlı olmadığını ifadə edən Qudvin, "Hazırda etdiyimiz kimi qida istehsal etməyə və israf etməyə davam etsək, artan dünya əhalisini qidalandıra bilməyəcəyik. İstixana qazı emissiyaları artacaq və daha çox torpaq olacaq”.

Ən böyük qida israfının evdə baş verdiyini vurğulayan Goodwin, bunun qarşısını ertəsi gün artıq yeməklə və ya yeməyi dondurmaqla almaq olar.

Pərakəndə satıcıların və qida markalarının evdə qida israfını azaltmaqda istehlakçılara da dəstək ola biləcəyinə diqqət çəkən Goodwin, məhsul paketlərinin üzərinə resept fikirlərini və porsiya ölçülərini yazaraq insanların aldıqları məhsullardan maksimum fayda əldə etmələrinə kömək edə biləcəklərini söylədi.

Qudvin həmçinin bildirib ki, hökumətlər müəssisələri və insanları ərzaq itkisini və israfını azaltmağa təşviq etməlidir.həvəsləndiricietməli olduğunu qeyd etdi.

Bu mövzuda maarifləndirmənin "həyati əhəmiyyət daşıdığını" vurğulayan Qudvin, "İnsanların çoxu hələ də yeməkləri israf etdiklərini düşünmürlər. Halbuki, əslində hamımız qidaları israf edirik. İnsanların ekoloji, sosial və iqtisadi təsirlərdən xəbəri yoxdur. bu səbəbdən maarifləndirmə kampaniyaları bu mövzudakı boşluğu doldurmaqda çox faydalıdır."

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ