Ətdən imtina edənlərin bədənində nə baş verir?


Ət məhsullarından imtina qida çatışmazlığına və immunitet sisteminin pisləşməsinə səbəb olmur.

Bitki qidalarında olan bir çox fitonutrientlər hətta immunitet funksiyasını gücləndirə bilər.

Turkustan.az xəbər verir ki, bunu ABŞ-nin böyük tibb və tədqiqat mərkəzi Mayo Klinikasından ailə həkimi Kristin Nquyen “MedicalXpress”-ə bildirib.

Həkimin sözlərinə görə, vegan pəhrizinin faydalarını təmin edən əsas amil heyvan mənşəli məhsullardan qaçınmaq deyil, müxtəlif növ bitki mənşəli qidaların balanslaşdırılmış istehlakıdır. Bədəni liflə təmin etmək üçün qoz-fındıq, lobya və paxlalılar müntəzəm olaraq istehlak edilməlidir. Fitonutrientlərlə zəngin bitkiləri unutmamaq vacibdir.

Fitonutrientlər meyvə və tərəvəzlərə özünəməxsus rəng, dad və qoxu verən bioloji aktiv maddələr qrupudur. Bunlara karotenoidlər, fitosterollar, fitoestrogenlər, flavonoidlər və xlorofillər daxildir. Bu birləşmələr antiinflamatuar və antioksidant təsirlərə, yəni bədən hüceyrələrini zədələnmədən qorumaq qabiliyyətinə malikdir.

Nquyen qeyd edib ki, piqmentli (parlaq rəngli) tərəvəz, meyvə və giləmeyvə fitonutrientlərlə zəngindir. Onların digər mühüm funksiyalarına patogen mikroorqanizmlərin və xərçəng hüceyrələrinin yayılmasının qarşısını almaq, immun qan hüceyrələrinin istehsalını stimullaşdırmaq və toksinləri bədəndən effektiv şəkildə çıxarmaq qabiliyyəti daxildir. Bu, o deməkdir ki, ət məhsullarından tamamilə imtina şəraitində düzgün bitki əsaslı qidalanma ilə, bir insan qida çatışmazlığı və zəifləmiş immunitet funksiyası riski altında deyil. /cebheinfo.az/


MANŞET XƏBƏRLƏRİ